Miedziak
Najbardziej Pr0

16 sty 2006 21:33
Mam dla was zadanko znalezione w necie. Nie interesuje mnie rozwiązanko również z netu, bo takei moge sam znalezc :P Ciekawe kto wpadnie sam na odp i jeszcze mi napisze jak to zrobil. Ja mam pewien pomysl, ale jestem za leniwy zeby sie za to zabrac :P :P :P

Legenda mówi, że zadanie to zostało wymyślone przez Einsteina.
Według niego 98% ludzkiej populacji nie jest w stanie go rozwiązać!

Treść zadanka:

5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków.

Pytanie : Kto hoduje rybki?

- Anglik mieszka w czerwonym domu
- Duńczyk pija herbatkę
- Norweg zamieszkuje pierwszy dom
- Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
- Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
- Niemiec pali Marlboro
- Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
- Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
- Palacz Pall Malli hoduje ptaki
- Szwed hoduje psy
- Norweg mieszka obok niebieskiego domu
- Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
- Palacz Philip Morris pija piwo
- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
- W zielonym domu pija się kawę
--
http://www.feyenoord.nl
ElFilipo
MI-C

16 sty 2006 22:23
Zadanie jest banalnie proste. Jak się dokopie do mojego starego rozwiązania, to je zapodam.
--
www.boiska.waw.pl
Michał Skrzypczak
k86b

16 sty 2006 22:30
Z tym banalnie, to bym nie przesadzał. Prawda, że to jest jedno z zadań, gdzie się klepie, klepie i wychodzi. Jak bardzo się chce, to nawet maszynę można do tego zaprząc. Dla niektórych robialność zadania przez maszynę jest równoważna z jego banalnością, ale to też nie jest takie oczywiste.
--
Pozdrawiam.
ElFilipo
MI-C

16 sty 2006 23:12
15 minut z arkuszem kalkulacyjnym i po zabawie. Bez użycia komputera zajęłoby to pewnie od 30 do 45 minut.
--
www.boiska.waw.pl
ToSter
absolwent (o rety!)

16 sty 2006 23:27
No zrobiłem sam po jakichś 25 minutach ślęczenia nad tabelką. Po wpisaniu wszystkich pewnych rzeczy długo rozkminiałem, co jeszcze będzie pewne, aż wpadłem na to, żeby wybrać jedną z dwóch możliwości, no i poszło :) Super, jestem wśród 2%.
--
No. Bez kitu.
bajza
k89c

17 sty 2006 17:09
Mi to zajęło 10 min klepania tabeleczki. Nie było sytuacji, że na dwoje babka wróżyła, więc to chyba przesada z tym 98% ;P
--
...I like the way you approach me so sensually
f#a#oo
fikander | k85b

17 sty 2006 18:19
Podobno 40% Polaków nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem rozkładu jazdy na przystanku autobusowym, więc wszystko jest możliwe ;)
--
http://fik.blip.pl

dżbrypństwu, kontrola biletów.
Łasic
trzy karo

18 sty 2006 12:42
Co do tej legendy, to bardziej prawdopodobne wydaje się raczej, że jak ktoś nie potrafi tego rozwiązać przy nieograniczonym czasie to należy do tych dolnych 2%. Albo może w czasach dziadka Alberta tak było...
Michał Skrzypczak
k86b

18 sty 2006 19:41
Ja myślę, że to może nie być wcale bajka, bo część 'zwykłych' ludzi może zostać całkowicie porażona zbiorem takich informacji, z których żadna nie mówi czegoś konkretnego. "Łolaboga, z tego przecież nic nie wynika, tego nie da się zrobić...".
A co do siedzenia 15 min nad arkuszem, to to jest właśnie na tyle dużo, że mówię "klepanie, klepanie, klepanie", bo tam nie zachodzi żaden przełom, nie odkrywa się żadnej rewolucyjnej idei, tylko takie uproszczone sudoku się układa kawałek po kawałku.
--
Pozdrawiam.
scythe
k2002c

21 sty 2006 22:56
Ta tabelka to taki saper dla zaawansowanych. Zmudne, ale wzglednie latwe.
--
Pozdrawiam, Darek
[gg:4925503]
Bialy
TrzyżbyTrzyCe?

22 sty 2006 22:37
[- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego ]

Jeśli zielony dom znajduje się BEZPOŚREDNIO po lewej stronie domu białego, to zadanko jest banalne. :-D

A tak przy okazji to rybki (a dokładniej jedna), są hodowane w domu Białego.. ;-P
--
Over the centuries, mankind has tried many ways of combating the forces of evil...prayer, fasting, good works and so on. Up until Doom, no one seemed to have thought about the double-barrel shotgun. Eat leaden death, demon...
                            -Terry Pratchett
Nalfein
Stary Matex A

22 sty 2006 23:27
Skminiłem kiedyś już - znalazłem na forum Zamoyskiego i nikt tam nie podołał to wspomogłem :)

Sposób - kartka A4 i 15 minut wolnego czasu... Jakiś taki graf narysowałem coś tam brałem w kółeczka i łączyłem kreskami. Zadania jest tak skonstruowane, że da się za podstawę wziąć domy i do nich dopasowywać całą resztę.

Moje rozwiązanie jest na innym forum w necie więc jakby ktoś chciał to moge linka zapodać.
--
"Zasadniczym momentem głębszego estetycznego zadowolenia jest samo scałkowanie danej wielkości w jedności; na tym polega zrozumienie danego dzieła sztuki." Stanisław Ignacy Witkiewicz

"I like looking at geniuses, and listening to beautiful people" Oscar Wilde
G Thang
88a

23 sty 2006 00:06
Ja bym chcial, zebys zapodal linka.
--
Potężny Daimosie! Pokaż im swoje karate!
ślimaczek
matex 88a

23 sty 2006 20:30
Ja to zrobiłam na przerwie obiadowej w 2 klasie gimnazjum. Ale widać matexy to matexy... Szkoda że stanowią mniej niż 2% społeczeństwa ;)
--
"Być radosnym, dobrze czynić i wróblom pozwolić ćwierkać to najlepsza filozofia"
Ach, to filozofia... ;D
Moonia
Jedyna Słuszna '05 D

24 sty 2006 12:58
15 minut ;) Rozpisać w tabelkę i potem uzupełniać po kolei :P
--
...:::It's a kind of magic:::...
Nalfein
Stary Matex A

24 sty 2006 23:29
A jednak nie zapodam linka... Bo forum zdech... opuściło sieć przedwcześnie ;)

--
"Zasadniczym momentem głębszego estetycznego zadowolenia jest samo scałkowanie danej wielkości w jedności; na tym polega zrozumienie danego dzieła sztuki." Stanisław Ignacy Witkiewicz

"I like looking at geniuses, and listening to beautiful people" Oscar Wilde
regis
VI e

28 sty 2006 15:02
łech....zamiast sie przechwalac ze zrobiliscie to zadanko w tyle czy tyle
przerw czy minut zajmijcie sie czyms trudniejszym ;)
proponuje zadanka na ki.staszic.waw.pl ;)

Zabierz głos w dyskusji

Usługa udostępniana przez XIV LO im. Stanisława Staszica w Warszawie. Uwagi proszę kierować pod adres webmaster@staszic.waw.pl. XIV LO nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi uczestników dyskusji. Dodatkowe zastrzeżenia. Wybierz motyw: Nowoczesny | Prosty | Klasyczny
Opracowanie: Adam Morawski 2005
Motyw nowoczesny - dostosowanie: Adam Grabowicz