lukola

04 lip 2008 15:28
Mam pytanie, jakimi Językami programowania należy się posługiwać, aby dać sobie radę w Mat-infie czy Matexie?
ElFilipo
MI-C

05 lip 2008 20:45
W obu klasach spokojnie sobie poradzisz bez znajomości jakiegokolwiek języka programowania.
--
www.boiska.waw.pl
Slicker
7c

07 lip 2008 10:51
Na początku znajomość żadnego języka programowania nie jest wymagana, ale chyba cały czas, w matinfie, jest podział na grupę podstawową i zaawansowaną. Grupy zaawansowane najczęściej piszą coś w C++ (a właściwie C). To jest kontrowersyjny temat, ale uważam, że prawdopodobnie lepiej jako pierwszego języka nauczyć się Pascala. Znając Pascala nauczysz się C w 1 dzień i przy okazji nie nabierzesz brzydkich odruchów z C.
Krotton
matINF

07 lip 2008 11:46
Czemu `brzydkich odruchów`? ;p. C jest językiem składniowo prostym i zdecydowanie stawia na prostotę, ale IMO nie powoduje żadnych problemów w przypadku przesiadki. A poza tym jeżeli teraz ktoś się na coś przesiada, to na języki pół-kompilowane, jak Java (identyczna składniowo, a więc bez oporów się można przetransponować), czy C# (tu kompilator bardzo szybko przyzwyczai nas do ścisłości składniowej ;]). Tak więc moim zdaniem spokojnie można zaczynać od C, czy pisać strukturalnie w C++ (przynajmniej strumienie są ;p).
--
Wyobraźmy sobie, że pada szkolna sieć. Świat zalewa mrok i przerażenie, a ludzie imają się najpodlejszych praktyk, byle tylko przeżyć w głuszy...
Slicker
7c

07 lip 2008 20:43
Tak jak napisałem, temat jest kontrowersyjny :).

Nie twierdzę, że nie da się zacząć programowania od C (ja tak zrobiłem :P), ale myślę, że to nie jest najszczęśliwszy wybór. C zostało stworzone na potrzeby pisania systemu UNIX, czyli dla bardzo zaawansowanych programistów, Pascal z założenia powstał jako język do nauki, trudniej w nim napisać nieczytelny kod typu

void strcpy(char *s, char *t)
{
while (*s++ = *t++);
}

albo 5[tablica] i to jest jego ogromną zaletą, gdy ktoś uczy się podstaw. C jest, oczywiście, poteżnym i ciekawym językiem, ale służy do czegoś innego.
Krotton
matINF

07 lip 2008 21:25
No to dość zabawnie się złożyło, bo ja zaczynałem od Pascala ;]. Faktycznie, C jest pełne kruczków i zawiłości, ale z drugiej strony taki początkujący po pierwsze ich nie zna, więc sam nie użyje (a jeszcze nie widziałem początkującego, który by czytał kod jakiejś gotowej aplikacji w C ;p). Czyli problem go nie dotknie. IMO po prostu lepiej jest spotkać się już na samym początku ze składnią C-podobną, bo to ona jednak w tej chwili wiedzie prym. Dobra, sorry za drobnego flame'a ;].
--
Wyobraźmy sobie, że pada szkolna sieć. Świat zalewa mrok i przerażenie, a ludzie imają się najpodlejszych praktyk, byle tylko przeżyć w głuszy...

Zabierz głos w dyskusji

Usługa udostępniana przez XIV LO im. Stanisława Staszica w Warszawie. Uwagi proszę kierować pod adres webmaster@staszic.waw.pl. XIV LO nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi uczestników dyskusji. Dodatkowe zastrzeżenia. Wybierz motyw: Nowoczesny | Prosty | Klasyczny
Opracowanie: Adam Morawski 2005
Motyw nowoczesny - dostosowanie: Adam Grabowicz