| « 1 2 |
|
| Autor: | Jak rozwiązywać zadania z fizyki Tarasow Tarasowa podręcznik (RSS) |
| r00byck 2004d ![]() 26 mar 2010 07:58 |
> btw, mamy jeszcze jeden argument, żeby ten temat zamknąć:
To zamknij i oszczędź ludziom postów tak durnych jak ten, który przed chwilą wysmarowałeś. >> Poza tym, cała ta dyskusja dotyczy - jak zrozumiałem - książki WŁAŚCIWIE niedostępnej drogą "legalną". [w odpowiedzi dostajemy jakieś losowe trafienia z google'a] > znalezione od razu... coś kiepsko szukacie. Znalazłeś DWA egzemplarze (na jednej z aukcji allegro jest wystawiony ten sam egzemplarz, co w antykwariacie). Ja taką pozycję nazywam "WŁAŚCIWIE niedostępna". Bądź co bądź, link taki jak zamieszczony w pierwszym poście tematu daje dostępność gdzieś w okolicach nieskończoności. > ale jakby ściągnął za darmo coś, co ma jakąś niezerową cenę rynkową, to w ten sposób okrada autorów. W takim razie, wypożyczając za darmo coś, za co BG PW kiedyś tam zapłaciła komuś jakieś pieniądze (czyli w granicznym przypadku, jakim niewątpliwie jestem [bo tysiące studentów już ten egzemplarz w dłoniach miały], wypożyczając ZA DARMO) również - Twoim zdaniem - okradam autorów? > http://forum.staszic.waw.pl/wiadomosci/66/1/ No jeszcze tylko tego brakowało, żeby nam się fikander tu uaktywnił... |
oskar![]() 28 mar 2010 23:53 |
@Krotton - historyjkę rozumiem, ale nie wiem co Chciałeś (jak Ty do mnie na ty, to ja też) przez nią przekazać. Rozumiem, że popierasz prawo do własności. Natomiast należy pamiętać i niestety ciągle uważać na to że na wolnym rynku NIE MA MORALNOŚCI, czy SKRUPUŁÓW. Jest tylko chłodna kalkulacja, chęć bogacenia się itp itd. Dlatego, jeżeli autor ufa (w czasach w których skanery, czy komputery są dość powszechnymi urządzeniami) że nie istnieje ktoś kto skopiuje jego dzieło i będzie je rozdawać za darmo, to tkwi w głębokiej naiwności. Niestety. Należy jeszcze zaznaczyć, że SAM AUTOR zgadza się na powielanie swojego dzieła w tysiącach a czasem nawet w milionach egzemplarzy i sprzedawanie swojej pracy za cenę barszczu (bardzo, bardzo niskiej w porównaniu do nakładu pracy).
Jeszce jedno odnosząc się do historyjki - zrozumiałe, że sprzedawca sam nie chciał pozbawiać się konkretnej jakości ale, czy jeżeli sąsiad super wynalazca skopiowałby SWÓJ rower i zaczął rozdawać za darmo, to było by coś nie tak z tym czynem? @Shaql - Ściągając coś co ma niezerową cenę rynkową NIE OKRADAM AUTORÓW - oni sami się okradają. Jak napisałem wcześniej - skoro są tak naiwni, żeby za prawie darmo rozdawać swoją pracę to zasługują na to, żeby ich dzieło skopiować. Cały problem tkwi w sposobie dystrybucji własności intelektualnej. Niestety ma ona niespotykane własności w świecie innych dóbr dlatego, należy inaczej się z nią obchodzić i inaczej dystrybuować. Koniec |
| Shaql k07_b ![]() 29 mar 2010 15:07 |
oskar: - ach, to nie ma moralności, powiadasz? no tak. to w takim razie wszystko jasne. należy zatem odwołać się jedynie do prawa.
polecam poczytać np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Autorskie_prawa_maj%C4%85tkowe . wedle tego artykułu, pobieranie Tarasowa nie jest nielegalne. ale udostępnianie owszem. zatem i tak nie możemy pokazać pierwszego posta, gdyż łamie on prawo. a co do zamykania wątku - obecnie zdaje się da się tylko ukryć, a lepiej jednak, by ta dyskusja została dla potomności :P -- -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.12 GCS/IT/SS dpu s+:--- a? C++++(+++) UL++>++++ P+>++++ L+ E--(---) W+++$ N-(--) o-- K- w---(+) O- M-(--) V-- PS(--) PE--() Y+ !PGP t+ 5? X- R*(++) tv-- b+(-) DI- D+ G+++ !e h*>++ !r !y ------END GEEK CODE BLOCK------ |
| f#a#oo fikander | k85b ![]() 04 kwi 2010 21:35 |
Właśnie, jeszcze by pozbawiono mnie przyjemności poirytowania roobycka. -- http://fik.blip.pl dżbrypństwu, kontrola biletów. |
| f#a#oo fikander | k85b ![]() 04 kwi 2010 21:44 |
(swoją drogą, o ile mnie pamięć nie myli, mój egzemplarz Tarasowa wyniosłem na śmietnik wraz z innymi podręcznikami, o ja głupi) -- http://fik.blip.pl dżbrypństwu, kontrola biletów. |
| « 1 2 |
|
| Usługa udostępniana przez XIV LO im. Stanisława Staszica w Warszawie. Uwagi proszę kierować pod adres webmaster@staszic.waw.pl. XIV LO nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi uczestników dyskusji. Dodatkowe zastrzeżenia. |
Wybierz motyw: Nowoczesny | Prosty | Klasyczny Opracowanie: Adam Morawski 2005 Motyw nowoczesny - dostosowanie: Adam Grabowicz |